video resultaten

Online video in B2B: is het de investering waard? (interview)

Delen
Delen

Een bedrijfsfilm laten maken klinkt voor veel bedrijven als een flinke investering. Zowel in geld als tijd. Daarom beginnen bedrijven er vaak nog niet aan. Een gemiste kans, want je kunt zoveel met video! Emotie is dé beste manier om je doelgroep te betrekken bij je verhaal en er is geen betere manier om emotie over te brengen dan met video. Plus mensen begrijpen video beter, want ze leren veel sneller via dit medium.

Tijd voor een interview met video-experts Kelly en Jasmijn van De Filmmeisjes. Door hun ervaring met trouwfilms weten deze meiden als geen ander een verhaal te vertellen en emotie over te brengen. Sinds 2016 passen ze hun ervaring ook toe bij het maken van bedrijfsfilms. Wij werken veel met ze samen bij het creëren van waardevolle content. Om meer inzicht te geven in de investering in video stelden we ze 5 vragen over hoe je ervoor zorgt dat je écht resultaat gaat zien van online video.

Welke resultaten kan je verwachten uit een video? Of anders gezegd: wat bereik je met video?

Uiteindelijk gaat het erom dat je je doelen behaalt en resultaat gaat zien. Daarom inventariseren we eerst wat het doel is van de video en wat de klant wil bereiken. Daar passen we de video op aan. Wat je kan verwachten van een video hangt samen met hoe je deze gaat inzetten. En vergeet ook andere kanalen dan social media niet!

  • Wanneer je een video aan je website toevoegt wordt de kans om op de eerste pagina van Google terecht te komen met meer dan 50% verhoogt (WireBuzz).
  • De kans dat gebruikers reageren, delen en zich verbonden voelen met jouw bedrijf is 10x groter dan wanneer je alleen blogs of reguliere social updates plaatst (WireBuzz).
  • Video werkt ook goed in e-mail: het gebruik van het woord “video” in je e-mail onderwerpregel doet je open-rate gemiddeld met 19% toenemen en het aantal doorkliks met 65% (Hubspot).
  • Mensen onthouden een verhaal verteld via video 22x keer beter dan losse feiten. Dit komt omdat het menselijk brein bewegend beeld 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst (Forrester Research).

Best indrukwekkende resultaten, vind je niet? Je moet als bedrijf ‘gewoon beginnen’, aan de slag met die eerste video en doorpakken vanuit een plan. Dan ga je je eigen resultaten bereiken en zelf bepalen of videomarketing succesvol is voor jouw business.

Hoe zorg je dat je zoveel mogelijk resultaat behaald met een video?

De belangrijkste vragen die wij stellen zijn: Wat is het doel van de video? Waar wordt deze ingezet? En wat wil je bereiken? Aan de hand hiervan denken we met de klant mee over welke videovorm hier het beste bij past: Is dit 1 film of komt het idee beter tot zijn recht in een reeks? Wat is de beste invulling van dit idee? Wat is jouw verhaal en hoe kunnen we dat op een pakkende manier overbrengen?

Resultaat met video

Vervolgens verzinnen we een concept en hieruit volgt wat we willen gaan maken. Dan wordt ook concreet of we bijvoorbeeld gaan werken met een voice-over, interviews willen toevoegen of andere manieren om het verhaal te vertellen. Ook belangrijk is dat een video uniek wordt: Wat zijn de USP’s van het bedrijf en hoe kunnen we die zo goed mogelijk naar voren laten komen? Zo zorgen we dat je je kan onderscheiden van de concurrentie.

We denken ook mee over hoe de video zo optimaal mogelijk verspreid kan worden. Zo kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om naast een langere bedrijfsfilm ook een korte social media variant te maken. Ieder medium heeft zijn eigen functie (een video op LinkedIn wordt anders dan op Instagram) dus daar kan de video op aangepast worden door middel van verschillende versies. Wanneer we samenwerken met Hallo Blauw denken we daar als team overna, waardoor precies duidelijk wordt wat nodig is.

Wat vinden jullie dat bedrijven meer of anders moeten doen als het om video gaat?

Bedrijven mogen meer de diepte in gaan. Een persoonlijk verhaal werkt bijvoorbeeld erg goed. Creëer meer diepgang door de personen achter een merk of een bedrijf naar voren te schuiven. Zoals we samen met Verhees Textiles hebben gedaan bijvoorbeeld. Vrijheid zorgt voor creativiteit en beter resultaat. En doe vooral niet wat je concurrenten ook doen!

We merken wel eens dat bedrijven niet veel van zichzelf willen of durven laten zien. Iedereen wil zich perfect voordoen, zeker bedrijven. Juist door transparant en eerlijk te zijn over wat wel en niet goed gaat (je verbeterpunten als bedrijf of de kantine die nog een make-over nodig heeft), vindt je doelgroep jouw video sympathieker. Gebruik het juist: laat zien (in een volgende video of op een andere manier) dat het is opgelost of verbetert. Dat wordt gewaardeerd en versterkt de band met je doelgroep. Zo laat je persoonlijkheid zien. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een speelfilm: op 1/3e van de film gaat het helemaal fout. Vervolgens komt het goed en ben je als kijker helemaal blij.

Om de persoonlijkheid te laten zien van een klant die prachtige behang met bloemendesign maakt, hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om het proces te laten zien en de maker achter het behang. Dit creëert een persoonlijk verhaal. Zo ziet de kijker wat er allemaal vooraf gaat aan het maken van een behang en dat dit bijvoorbeeld wel een jaar kan duren. Je ziet de ups en down’s van de verschillende testfases en de aanpassingen in de designs. De maker vertelt hier zelf over. Op deze manier gaat de kijker zich meer verbonden voelen met het merk.

Wat is in de toekomst van videocontent belangrijk voor bedrijven?

Echt zijn en persoonlijkheid laten zien. Zoals we bij de vorige vraag al hebben toegelicht. Er komt steeds meer video bij, dus je onderscheiden met je persoonlijkheid en blijven vernieuwen is belangrijk. Daarnaast gaat één video niet meer genoeg zijn. Meerdere video’s en ook korte video’s zullen helpen bij de zichtbaarheid van je bedrijf op verschillende kanalen. Social media snakt naar video’s, maar bedrijven moeten hier geen lange video’s willen plaatsen. Snackable content is daar the way to go.

Bedrijven denken vaak dat een video een behoorlijke investering is in tijd en geld. Hoeveel tijd en geld kost het om een bedrijfsvideo te maken?

Je kunt het zo gek en groots maken als je wil. Maar ook kleine ideeën brengen wij tot leven brengen. Je hebt geen dagen en zakken met geld nodig om een video te kunnen laten maken. Het begint bij: hoeveel tijd en geld wil (kan) je uitgeven? Bij elk budget kunnen wij een passend creatief idee bedenken. Waar je nu concreet aan moet denken? Een bedrijfsfilm met concept en storytelling betekent 1 dag schieten. Dan moet je denken aan €1.200 tot €1.800 (zie bij de derde vraag een voorbeeld van zo’n bedrijfsfilm). Een sfeerfilm of aftermovie kan gedraaid worden in een halve dag. Met een budget van €750 tot €1.100 kom je een heel eind. Het is vervolgens allemaal afhankelijk van de wensen en extra video’s voor bepaalde kanalen.

Qua tijd vragen wij in principe vrij weinig van onze klanten. We willen van te voren graag inhoudelijk input over het bedrijf. Wij verzorgen concept en creatieve invulling zodra we de wensen van de klant in kaart hebben. Tijdens de draaidag hebben we één persoon van het bedrijf nodig die ons aanspreekpunt is en de draaidag begeleidt. Deze persoon controleert ook of inhoudelijk alles goed gaat.

Wil je meer weten over De Filmmeisjes? Check hun portfolio met bedrijfsfilms, promofilms en aftermovies op hun website. 

Deel dit bericht

Abonneer je op ons blog

Om onze nieuwsbrief te ontvangen dien je akkoord te gaan met ons privacybeleid en het feit dat we je af en toe een waardevolle e-mail toesturen. Bekijk ons Privacybeleid

We zien dat je al een tijdje dit blog aan het lezen bent. En we willen je zeker niet te lang storen! Dus snel even deze vraag:

Wil je geen enkel nieuw blog van ons missen?

We zien dat je al een tijdje dit blog aan het lezen bent. En we willen je zeker niet te lang storen! Dus snel even deze vraag:

Wil je geen enkel nieuw blog van ons missen?

Abonneer je nu

Privacybeleid: we houden niet van spam en sturen je alleen relevante info. Lees hier het hele beleid. 

Visual Kickstart Gids

Start met het laten groeien van je e-maillijst

Download de gratis gids: Kickstart je e-maillijst

Visual Kickstart Gids

Start met het laten groeien van je e-maillijst

Download de gratis gids: Kickstart je e-maillijst