Foto met smartphone

6 lessen voor goed fotograferen met je smartphone.

Delen
Delen

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Om jouw klant te overtuigen wil je dus online zichtbaar zijn met goede foto’s. Maar wat als je niet beschikt over een goede beeldbank en ook geen budget hebt om (steeds maar weer) een fotograaf in te huren? Dan ga je zelf aan de slag! De camera’s op de smartphones van tegenwoordig zijn meer dan geschikt om goede foto’s te maken voor online. En het is een misvatting om te denken dat beelden perfect moeten zijn. Ze moeten juist niet perfect zijn om ervoor te zorgen dat klanten jouw bedrijf zien als authentiek en toegankelijk. Dus geef het eens een kans! Om goed van start te gaan geven wij je 6 lessen om goede foto’s te maken met je smartphone.

Les 1: Belichting is alles

Mooi licht ‘makes or breaks’ je foto. Dus kom niet in de buurt van TL verlichting en gele sfeerlampen. Daglicht is het mooiste licht voor jouw foto’s. Fotografeer niet tegen de zon (of het licht) in maar juist met het licht mee. Als je binnen fotografeert, zoek dan een raam op en laat het gefotografeerde onderwerp of persoon het licht vangen.

Voor een mooie foto kun je de flits beter niet gebruiken. Een foto in het donker wordt er niet mooier op en je krijgt er van die rode kraaloogjes van. Het licht van je flits is te hard en zorgt meestal voor overbelichting op ongewenste plekken. Vermijd dus liever het donker en maak de foto als je voldoende natuurlijk licht hebt.

Ook goed om te weten dat bijna elke smartphone-camera een HDR functie heeft. De HDR functie neemt drie foto’s met verschillende belichtingen en voegt de beste delen van elke foto samen tot 1 foto. Je smartphone doet al het werk, niets ingewikkelds aan. De HDR foto lijkt het meeste op wat je met je eigen ogen ziet.

HDR fotografie met smartphone

Les 2: Niet zoomen 

Zoom nooit met je telefoon. Zoomen doe je door zelf dichterbij te gaan staan en eventueel later je foto op het juiste formaat te snijden. Door te zoomen met je telefoon, blaas je de foto op en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Sta je eenmaal op de juiste plek, zorg dan dat je zo stabiel mogelijk staat. Een statiefje voor je telefoon (thanks Ali Express) is natuurlijk ideaal. Heb je deze niet, plaats je armen dan tegen je lichaam en houdt je adem in op het moment dat je de foto maakt. Vergeet ook niet om scherp te stellen: op de meeste telefoons tik je op het scherm op de plek van je focus. Hiermee wordt ook de belichting afgesteld op dit focuspunt.

Les 3: Denk goed na over je compositie

De foto wordt spannender als je experimenteert met de compositie. Een foto (een video ook trouwens) wordt interessanter als het hoofdonderwerp niet precies in het midden staat. Dit noem je ook wel de ‘regel van derden’. En aangezien bijna elke smartphone de mogelijkheid heeft om een grid aan te zetten, is het toepassen van ‘de regel van derden’ voor jou een fluitje van een cent. Haal het onderwerp dus uit het midden of plaats de horizon in je foto eens helemaal bovenin of onderin het beeld.

Fotografie met smartphone regel van derden 1

Les 4: Zorg voor diepte in je foto 

Soms kan een situatie er nog zo boeiend uitzien, als je er vervolgens een foto van maakt wordt het 2D en is het soms maar een ‘plat’ en saai beeld. Je voorkomt dit door altijd een voorgrond en een achtergrond te creëren in je foto en genoeg afstand tussen die twee te houden. Zet een persoon bijvoorbeeld nooit voor een muur maar plaats diegene altijd midden in de ruimte. Beschikt de camera van je smartphone over een portretmodus? Gebruik hem! Ook voor andere foto’s dan portretten. Deze modus zorgt ervoor dat je foto’s met diepte-effect kunt maken. Dit ziet er meteen professioneel uit.

Les 5: Don’t forget the obvious

Sommige tips zijn logisch maar vergeet je toch snel als je eenmaal aan de gang gaat. Daarom hebben we wat tips en tricks voor je die je niet mag vergeten.

  • Maak de foto met je volumeknop, dit kan helpen bij het stabiliseren van je camera. Ook handig voor een selfie.
  • Gezichten (en lachende mensen) doen het altijd goed op de foto. Gezichten spreken ons nu eenmaal aan. Dus hup, voor die lens jij.
  • Zorg dat de focus van je foto duidelijk is. Verwijder dus voorwerpen (of mensen) die niets toevoegen aan je foto. Laat het hoofdonderwerp goed tot zijn recht komen.
  • Misschien heb je voor je bedrijf keuzes gemaakt als het gaat om beeld. Ga je een foto maken, check deze richtlijnen even.

Les 6: Zet de puntjes op de i

Als het goed is heb jij met bovenstaande lessen een reeks goede foto’s gemaakt. Maar deze foto’s kun je die foto nog net iets mooier maken. Natuurlijk ken je de Instagram filters en waarschijnlijk heeft je smartphone zelf ook nog wat opties. Maar we willen je ook tippen op onze favoriete tools: lightroom en canva. Lightroom is een zeer gebruiksvriendelijke tool waarmee je door middel van diverse licht- en kleurbewerkingsopties precies de foto creëert die jij wilt. Canva is de online tool voor opmaak, afmetingen, lay-outs en filters. Binnen no time heb jij jouw foto in het juiste formaat voor een post op je blog of social media. 

Wil je meer relevante content bieden aan je lezers? Geef je e-maillijst een kickstart met waardevolle content. In onze kickstartgids geven we je tips. Download ‘m hier gratis

Deel dit bericht

Abonneer je op ons blog

Om onze nieuwsbrief te ontvangen dien je akkoord te gaan met ons privacybeleid en het feit dat we je af en toe een waardevolle e-mail toesturen. Bekijk ons Privacybeleid

We zien dat je al een tijdje dit blog aan het lezen bent. En we willen je zeker niet te lang storen! Dus snel even deze vraag:

Wil je geen enkel nieuw blog van ons missen?

We zien dat je al een tijdje dit blog aan het lezen bent. En we willen je zeker niet te lang storen! Dus snel even deze vraag:

Wil je geen enkel nieuw blog van ons missen?

Abonneer je nu

Privacybeleid: we houden niet van spam en sturen je alleen relevante info. Lees hier het hele beleid. 

Visual Kickstart Gids

Start met het laten groeien van je e-maillijst

Download de gratis gids: Kickstart je e-maillijst

Visual Kickstart Gids

Start met het laten groeien van je e-maillijst

Download de gratis gids: Kickstart je e-maillijst